Wat is acupunctuur?

Acupunctuur komt steeds meer in de belangstelling. Dat is niet vreemd want vooral chronische aandoeningen vragen steeds meer om aanvullende behandelwijzen naast de reguliere geneeskunde.

Acupunctuur is – anders dan de Westerse geneeskunde – een geneeswijze die het menselijk lichaam als een energetisch werkend geheel ziet.

Ons lichaam is omgeven en doordrongen van energiekanalen, de meridianen. Zij verbinden alle organen, weefsels en cellen met elkaar. Maar ook onze gedachten en emoties worden bepaald door energie via de meridianen. Alles is met elkaar verbonden, van elkaar afhankelijk en beïnvloedt elkaar. Het verbaast dan ook niet als tijdens een gesprek achter een lichamelijke klacht een emotioneel belastend probleem schuil gaat of omgekeerd.

De energie die door deze kanalen stroomt wordt Qi genoemd of ook Ki of Prana afhankelijk van de traditie erachter. Qi is niet te vertalen in een stofje maar iedereen voelt de aanwezigheid ervan. Je lichaam is Qi, je hoog oplopende emoties, je vreugde en je aanwezigheid in het leven. Qi beweegt het lichaam en stuurt onze gedachten.

Een klacht is een verstoring van de beweging van Qi

Als Qi niet in beweging is omdat er een blokkade ergens in een van de meridianen ontstaan is kunnen wij diverse klachten krijgen. Maar klachten kunnen ook ontstaan omdat de energie de verkeerde kant op stroomt of omdat er te weinig energie aanwezig is. Pijn, vermoeidheid, slaapproblemen, gewrichtsklachten, verstoringen van de stofwisseling, stemmingswisselingen of klachten tijdens de overgang zijn hier voorbeelden van.

Wat doen de naalden?

Tijdens een behandeling met acupunctuur zet ik altijd een naald op een bepaald punt op het lichaam op een plek waar een meridiaan verloopt. Elk meridiaan vervult een bepaalde taak in het geheel van stofwisseling en mentale aanwezigheid. En ieder punt levert hier weer zijn specifieke bijdrage. Daardoor kan ik heel doelgericht een bepaalde klacht aanspreken. Op die manier is het mogelijk met acupunctuur het hele systeem weer in balans te brengen. Klachten kunnen helemaal verdwijnen of in ieder geval aanzienlijk minder worden.

Doen de naalden pijn en andere bezwaren

  • Zijn de naalden pijnlijk?  Je kan inderdaad kortstondig lichte pijn voelen maar meestal gaat dat vervelende gevoel snel weer over. Mijn cliënten melden regelmatig een fijn gevoel van ontspanning na het prikken.

  • Kan ik blauwe plekken oplopen na het prikken? Het komt weleens voor dat ik een klein bloedvaatje raak, maar meestal gebeurt dat niet omdat ik heel oppervlakkig prik.

Contact

 Acupunctuur Zhong Dao,   Randstad  22/163       1316 BM Almere

Tel: 06-39750568

Mail: info@zhongdao.nl