Overgang is even de weg kwijt raken

Vakantie is voor velen de tijd van het ontsnappen aan de dagelijkse sleur, aan het werk wat niet altijd even leuk is en van het ervaren van andere regio’s, andere gewoontes, andere voeding en ander gedrag. Ik vind het altijd moeilijk huis en hof los te laten, de kat zit bij vertrek op de stoep en spiegelt mijn geworstel. Maar eenmaal onderweg in de auto ebt dit gevoel snel weg, de Nederlandse graslanden vliegen voorbij en na een uurtje of anderhalf komt het zachte heuvelland aan de horizon te voorschijn en zijn we echt weg.

Wij zijn deze zomer richting de Alpen vertrokken. Een heerlijk gebied met ontelbare mogelijkheden om te ontspannen of juist je lichaam flink uit te dagen.

De buurvrouw kreeg de nodige instructies voor de te verwachten rijkelijke tomaten- en komkommeroogst. Het gras was gemaaid, de plantenpotten op een plek neergezet die makkelijk te bewateren is en de emmer met brokjes voor de kat was goed gevuld. Het zag en enigszins opgeruimd uit.

Vakantie

We gingen op vakantie. Het was volop zomer, overal bloemen, volle picknickmanden langs de weg op parkeerplaatsen, de geur van zonnecrème, biertjes op wiebelige tafeltjes of op stevige planken naast borden vol patat of belegde broodjes. Vakantie.

Zomer is de periode van het samenzijn, van het plezier, de warmte en de communicatie. Het knusse van de winter met kaarsjes en koekjes bij de thee is ver te zoeken, we tonen ons leven aan de buitenwereld op zoek naar liefde en erkenning.

De zomer is ook de tijd van de uitbundigheid. Het groen van de natuur heeft zich breed gemaakt. Onze bosrand achter het huis waar meestal kijkgaatjes een snelle blik op het fietspad toelaten is een bijna ondoordringbaar geheel geworden. Het is onmogelijk om alles bij te houden in de tuin.

Sinds enkele dagen zijn we terug van onze vakantie in de Alpen. De bergzon heeft kleine fijne sporen achtergelaten op het gezicht, de hersenen zijn opgefrist, thuis was voor eventjes heel ver weg geweest. Een eerste blik in mijn eigen tuin. Waar twee weken geleden nog een overzichtelijke chaos heerste is nu bijna alles overwoekerd. Het gras is geen gazon meer maar een veldje van paardenbloem, zenegroen en ander groen waar mijn gazon niet zo veel moeite mee heeft. Het paadje tussen het moestuingedeelte en de kersenboom is niet meer te zien en ik moet met een kapmes de tuin in.

Wat zal het worden?

Het is nog steeds zomer. Maar na mijn afwezigheid bespeur ik de eerste tekens van een veranderende energie in de tuin. Een lichte verkleuring van het blad, steeds meer bloemen in oranje en gele tinten, het licht wordt zachter en de energie begint voorzichtig aan een dalende koers. Appels met rode wangen aan de zonkant, stralend oranje lijsterbessen en sappige pruimen zijn voor mij altijd de voorbodes van de nazomer, het aarde element in de Chinese geneeskunde. Voor velen is deze periode een moment van bezinning. Er worden nog steeds plannen gemaakt voor zomervermaak, maar met een dun laagje melancholie erbij. Misschien is deze fietstocht of deze avond aan zee wel de laatste die wij in zomerjurk mogen doorbrengen. Misschien is de kracht van de zon binnenkort niet meer voldoende om de ochtendmist te verdrijven. Toch zie je overal vruchten verschijnen, de natuur heeft na een heerlijke zomer de manden gevuld en we mogen oogsten. De warme kleuren van het aarde element weerspiegelen nog een paar weken de zomerse zon en bepalen het beeld.

De nazomer is de overgangsperiode richting herfst, alles is in voorbereiding voor de naderende  daling van temperatuur en warmte. Voor we echt gaan beginnen met het grote loslaten kunnen we nog even flink genieten van het zomerse gevoel. Soms zijn er van die dagen dat het thermometer nog naar 25º Celsius klimt, en we veren weer op. De beslissing is nog niet echt genomen. Welke kant zal het opgaan? Een beetje piekeren en schommelen tussen hoop en verdriet is iets wat voor velen niet onbekend is.

We maken de balans op. Heb ik ervoor gezorgd dat mijn activiteiten voldoende waren om te kunnen oogsten? Overleef ik de koude tijd van het jaar met alles wat ik tot nu toe bereikt heb? Is mijn portemonnaie genoeg gevuld? Alles vragen die het enthousiasme van de zomer niet kon stellen maar die me nu weer naar binnen begeleiden, naar wat mij echt bezig houdt en waar ik mijn energie uit haal.

Overgang is verandering en soms heb je hulp nodig

Deze tijd van het jaar kan voor onduidelijke klachten zorgen. De energiestroom in het lichaam wordt tijdelijk uitgedaagd, soms ontstaan er blokkades die voor pijn, vermoeidheid of futloosheid kunnen zorgen. Dan kan het fijn zijn als je om hulp vraagt. Acupuncturisten adviseren vaak om in tijden van veranderingen een afspraak te maken. Een kleine correctie op tijd voorkomt dat klachten erger worden en niet meer zo makkelijk verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *