De twee kanten van vuur

Wat een zomer! Elke dag weer opnieuw. ’S ochtends al schijnt de zon door alle kieren en gaten naar binnen alsof hij vreest dat wij niet op tijd opstaan en de kracht van de zomerse vroege uren niet genoeg waarderen. Toen ik opgroeide op het platteland in Noord-Duitsland was er een gezegde, een soort boerenwijsheid die mij tot de dag van vandaag mijn hele leven bij bleef. Als er op 27 juni mooi en warm weer is belooft dat een 7 weken durende warme zomer. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Het waren altijd bange dagen, de dagen in de aanloop naar 27 juni. De buienradar bestond nog niet en wij waren gedwongen onze zintuigen te gebruiken om het weer te voorspellen. En ook nu nog betrap ik me vanaf half juni met enige regelmaat op het hoopvolle openen van de 14-daagse weer-app.

Eindelijk weer eens een zomer….

Wij mogen niet klagen. Al een paar weken is het uitzonderlijk droog en warm. Eindelijk weer eens een zomer waarvan je kan zeggen dat het een zomer is ;). De natuur staat in volle bloei, mensen zitten vrolijk op terrasjes bij te kletsen en de verbinding met elkaar te voelen. Alles barst van de energie opgestookt door de overal aanwezige zomerse hitte.

Na maanden in verwachting van het ontwaken en ontwikkelen kunnen we ons nu aan de buitenwereld laten zien. Wie ben ik in volle bloei? Wie ben ik als ik het aandurf mijn kracht en mijn schoonheid te laten zien? Zonder bang zijn voor afwijzing. Ik weet wat ik te bieden heb en ben bereid om me kwetsbaar op te stellen.

In de lente heb je gezaaid, je hebt plannen gemaakt, ervoor gezorgd dat je een helder doel voor ogen hebt. En je bent nu onderweg richting dat doel. Soms is het een lange weg en je wordt onrustig. Je wilt oogsten. Dan stook je het vuur misschien iets meer op nog vóór de tijd rijp is. En voor je het door hebt zijn de randen al droog geworden en begint het op enkele plekken te verbranden. Nu is het zaak het vuur te blussen vóór het te laat is.

De kracht van het vuur

De natuur is een fantastische spiegel. Alle veranderingen van de jaargetijden met voor elk seizoen de eigen specifieke kenmerken zijn terug te vinden in ons eigen leven. De zomer kenmerkt zich door warmte en openheid. Te veel vuur laat bosbranden ontstaan en met onweer kan het gebeuren dat een gebouw in vlammen opgaat. Op lichamelijk niveau kan te veel vuur zich b.v. laten zien met aandoeningen zoals ontstekingen, chronische infecties, keelontsteking en sinusproblemen, urineweginfecties en constipatie. Tijdens de overgang kan je last krijgen van opvliegers, zweetaanvallen en snel geïrriteerd zijn. Maar ook het omgekeerde kan gebeuren. Wij voeden het innerlijke vuur niet voldoende en er ontstaan problemen zoals een koud gevoel in benen en armen, verminderde doorbloeding, problemen met de libido, buikpijn en diarree.

De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat lichaam, geest en ziel verschillende aspecten van één energetisch geheel zijn. Dat betekent dat er naast lichamelijke symptomen ook emotionele symptomen een rol kunnen spelen die aangeven dat ons innerlijk vuur of te sterk of te zwak is. Gezond vuur zorgt voor prettige en heldere communicatie, voor enthousiasme, liefde en lachen. Als dat er niet is smeult ons innerlijk vuur op een laag pitje door en de vreugde in ons leven is ver te zoeken. Een te veel aan innerlijk vuur kan wederom ervoor zorgen dat wij anderen op hun zenuwen werken door continu aan het woord te zijn en om alles en niets in lachen uit te barsten. Anderen voelen zich dan snel geïrriteerd en verlaten het toneel. Communicatie wordt op die manier onmogelijk gemaakt.

Hoe staat het met jouw innerlijk vuur?

Hoe ervaar jij of ervaren anderen jouw innerlijk vuur? Kan je je helemaal overgeven aan plezier en lachen? Of voel je een onverklaarbare rem? Heb jij goed contact met je familie en je vrienden? Of spelen er minder leuke dingen tussen jullie die openheid in de weg staan? Ben jij in staat enthousiasme te voelen en ook over te dragen? Kan je je verplaatsen in iemand anders en diens zorgen delen? Voel jij verdriet over het verlies van een geliefd iemand of een situatie die tot het verleden behoort?

Dan zou het kunnen zijn dat je innerlijk vuur uit evenwicht is en daar hebben uiteindelijk ook alle andere elementen mee te maken (hout, aarde, metaal, water). Je kan er best veel zelf aan doen om het evenwicht te herstellen maar soms heb je hulp nodig en dan kan Chinese geneeskunde uitkomst bieden. Vraag om hulp als het nodig is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *