Ben jij ook aan het menopauzeren?

Vriendinnen die menopauzeren heb ik niet meer zo veel. Die periode heb ik zelf ook  al een tijdje achter de rug. Je ontkomt er niet aan. En om eerlijk te zijn óf mijn geheugen laat al alzheimer-achtige sporen achter óf ik had er echt niet zo veel last van. De overgang is bij mij afgeboekt als een tijd die wat onaangename trekjes had maar me verder niet erg lastig gevallen is. Mazzel gehad! Zo blijkt.

Ontmoetingen

Ik kom ze wel regelmatig tegen. In cafés waar een clubje van zo’n vier á vijf dames van middelbare leeftijd aan de latte macchiato zit en een voor een naar het toilet verdwijnt om even de deolaag onder het iets te strakke t-shirt met vrolijke print te vernieuwen. Een korte veeg over de met vochtig zweet beslagen voorhoofden geeft aan dat het hier toch echt om een groepje dames gaat die midden in de ellende van de overgang zitten. En dat dan ook met smaak voor elkaar uitspreiden.

Een andere groep die ik tegenkom zijn de dames die hulp zoeken omdat zij gehoord hebben dat acupunctuur iets voor hen zou kunnen betekenen. Om hen te verlossen van die vervelende overgangsklachten. Ze hebben vaak al een aantal therapieën of huismiddeltjes  uitgeprobeerd en het succes liet te lang op zich wachten. Vooral nu in hartje zomer is het ook echt niet leuk als iedere keer die opvliegers naar je toe vliegen en emmers zweet over je heen storten.

Menopauze is stilstaan

Menopauze. Wat betekent dat eigenlijk? Het woord zegt het al. Het is een pauze. Pauzes zijn per definitie iets wat je of vrijwillig doet (graag soms) of waartoe je gedwongen wordt. Ik vermoed maar dat de meeste dames geneigd zijn om voor versie twee te kiezen. Een ander woord voor menopauze is overgang. Je gaat dus over van de ene plek naar een andere of van de ene situatie naar een andere. Het is een ruimte tussen de ruimtes. Een pauze.

Pauzes kunnen wel leuk zijn. Tijdens een pauze zet je je dagelijkse bezigheden even stop en doe je tijdelijk iets anders vóór je weer terugkeert naar je dagelijkse bezigheden. Soms is de taak na een pauze een andere dan voor de pauze want je hebt alles goed gepland. Tijdens een pauze kan je relaxen en even niets doen.

Zo is het ook in het leven. Vóór de menopauze ben je vruchtbaar, kan je kinderen baren en jarenlang voor ze gaan zorgen. Je zorg is vooral gericht op iets buiten jezelf. Je man, je kinderen, het reilen en zeilen in huis en de zorg voor een goede maaltijd. Misschien heb je wel een baan waar je een zekere voldoening uit haalt maar dat levert ook weer stress op want je hebt nu dubbele taken. Je probeert iedereen zo goed mogelijk tevreden te stellen. En heel soms komt er iets van gemis boven drijven. Dan droom je even weg naar een leven dat echt van jou is. Waar je niet altijd en voor iedereen klaar staat, waar je mag dromen over je eigen zielswensen en  die dromen dan ook waarmaken. Herken je dat gevoel?

Het goede nieuws is: de menopauze slaat geen vrouw over.

Pardon? Goed nieuws?

Waarschijnlijk ben je het helemaal niet eens met wat ik daarnet gezegd hebt. Als je eenmaal in de greep bent van alle vervelende klachten van de menopauze dan wil je niets liever als de klok zo snel mogelijk terug draaien.

Groei en bloei

Maar naast dit soms lastige prijskaartje hangt er nog een ander kaartje, geschreven  in kleine lettertjes en vaak over het hoofd gezien. De menopauze biedt de grootste kans op zelfontwikkeling die je in je leven krijgt.

Hoezo?

Je zorgtaken zitten erop (oké, er zijn dan vaak ook weer ouders die om zorg vragen), je bent geroutineerd bezig op je werk en je kan als je wilt meer tijd nemen voor jezelf.

In vroegere tijden gingen vrouwen aan het begin van de menopauze een tijdje op een soort retraite. Zij trokken zich terug uit de maatschappij om tijdens deze periode van rust bij zichzelf te rade te gaan waar zij heen wilden in hun laatste jaren. Of er nog iets anders op hun stond te wachten dan dat waarmee zij hun leven tot nu toe gevuld hadden. De drukte van het dagelijkse leven kon op die manier plaats maken voor meer contemplatieve taken. Voor de zoektocht naar hun eigen vrouwelijkheid en wijsheid. Die vrouwen namen dus een pauze. En pauze tussen de tijden want dat het leven na de menopauze anders zou zijn dan ervoor daar twijfelde men niet aan.

In onze moderne hectische tijd houden mensen meestal niet meer zo zeer van veranderingen. Rond de 50 jaar heeft het leven een soort hoogtepunt bereikt. Dingen die het uiterlijke leven bepalen zijn voor velen voldoende om de vertrouwde paden niet meer te verlaten. Het onbekende terrein laten we graag links liggen en de keuze voor een leven zonder zekerheden ligt buiten het voorstellingsvermogen.

Daar hoort ook de acceptatie van het ouder worden bij. Een aftakelende lichaam is niet leuk vooral als er dingen opgegeven moeten worden aan die wij gehecht zijn. Het toegeven aan zwaktes en het verlies aan vaardigheden worden als falen gezien.

Maar toch is het zo dat wij in principe altijd een keuze hebben in het leven. Je kan ervoor kiezen dat een verandering ook een aanwinst kan zijn, een keertje iets anders en nieuws óf je kan blijven kiezen voor het vertrouwde bestaan dat zich voedt vanuit gemis.

Hoe je een oude wijze vrouw wordt

Het zal niet altijd van een leien dakje gaan. En er zullen vast wel tijden zijn waarbij je helemaal klaar bent met de menopauze en al haar ellende. Snap ik. Maar misschien zijn er ook momenten waarin je stil kan staan bij het feit dat ook in jouw leven een keer een einde komt aan de menopauze. En laat het je vertellen, dat is leuk! Het schijnt echt zo te zijn dat je hormonen na de menopauze ervoor zorgen dat je intuïtie sterker wordt en dat mensen je gaan waarderen voor wat jij allemaal te vertellen hebt over je levenservaringen. Je wordt gewoon de ‘wijze oude vrouw’ die alle wijsheid die zij sinds haar jeugd opgedaan heeft als een schat met zich mee draagt.

Vrouwen die hun leven vóór de menopauze met liefde omarmd hebben schijnen minder last te hebben van overgangsklachten. Dat vind ik begrijpelijk want uiteindelijk draait het ook hier om balans in het leven. In het daoisme is het evenwicht tussen hemelse en aardse energie de basis voor ons menselijk bestaan. Dt betekent dat wij tijdens ons bestaan op aarde ervoor moeten zorgen dat ook het dagelijkse leven onderdeel zou moeten zijn van de zorg voor evenwicht tot in de details. Soms erg moeilijk want het leven zelf zorgt ervoor dat wij in beweging blijven en ons steeds weer moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat vraagt om grote flexibiliteit. Maar het is de moeite waard. Je wordt beloond met een goede gezondheid tot op late leeftijd en een leven vol voldoening en geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *